Раджив ЧАНДЕР: «Товарообіг між Індією та Україною сягнув трьох мільярдів доларів»

Раджив ЧАНДЕР: «Товарообіг між Індією та Україною сягнув трьох мільярдів доларів»

Раджив ЧАНДЕР: «Товарообіг між Індією та Україною сягнув трьох мільярдів доларів»

Економіка Індії перебуває на кривій стрімкого зростання, що сприяє покращенню ділових стосунків з Україною. Більшість індійських компаній, широко представлених на вітчизняному ринку, займається торгівлею. Фармацевтика є її основним сектором, на який припадає значна частка експорту з Індії до України. Зауважимо, ця країна — одна з найдавніших цивiлiзацiй з калейдоскопічним розмаїттям та багатою історичною спадщиною. Про культуру древнього народу та торговельно-економічні відносини між країнами “Хрещатику” розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні Раджив Кумар Чандер.

— Пане Посол, для більшості українців ваша держава асоціюється з колоритною індійською культурою та кіно, але мало кому відомо, що саме вона дала світу сімох нобелівських лауреатів. Чого ще ми не знаємо про Індію?

— Дійсно, Індія — країна з надзвичайними традиціями і дуже стародавньою цивілізацією. В нашій державі можна знайти присутність майже всіх релігій світу. Як відомо, серед них і християнство, яке виникло понад 2 тисячі років тому. Та попри це Індія залишається секулярною державою. Її природа дуже різна — тут є гори, пустелі, рівнини. До того ж країна омивається океанськими водами, а впродовж року різні кліматичні зони зі своїми природними умовами змінюються.

Якщо говорити про сучасну історію, то це країна з найбільшою демократією і з чисельністю населення у понад 1,2 млрд осіб.

Надзвичайною є історія економіки Індії. Відповідно до інформації Світового банку, країна посідає третє місце за паритетом купівельної спроможності. У нас надзвичайно потужно розвиваються ІТ-технології, автомобілебудівна та фармацевтична галузі, остання дуже добре представлена в Україні.

— Нещодавно Президент України Віктор Янукович відвідав з робочим візитом вашу країну, провівши низку зустрічей з представниками великого бізнесу. Було досягнуто чимало домовленостей про подальшу співпрацю. Як у вас оцінюють взаємовідносини з Україною, особливо у сфері економіки?

— Цей державний візит був надзвичайною подією — Президент України приїхав на запрошення Президента Індії. У ході візиту підбито підсумки нашої плідної співпраці за останніх 10 років. Відбулися діалоги з багатьма представниками політичних кіл нашої країни. За індійською традицією обов’язковою стала зустріч з лідером опозиції — таким чином демонструється готовність до співпраці з Україною.

За результатами візиту підписано п’ять домовленостей у різних галузях, зокрема оборони та мирного використання атому, ядерної безпеки тощо. Також Президент України зустрівся з представниками крупної промисловості Індії, відвідав Бангалор, так звану індійську “Силіконову долину”, одну з найбільших ІТ-компаній у світі “Інфосис” та провідну фармацевтичну компанію “Біокон”, яка має своє представництво в Україні.

За результатами візиту досягнута домовленість про всеохоплююче партнерство між нашими державами, адже ми маємо надзвичайно добрі відносини у сфері політики, оборони, ядерних та космічних технологій, науки та техніки, культури й торгівлі. Зауважу, товарообіг між Індією та Україною вже сягнув 3 мільярдів доларів.

— Які українськi підприємства вже мають зацiкавленість у спiльних проектах, торгiвлi, iнвестицiйних зв’язках з iндiйськими компанiями?

— Надзвичайно важливою для нашого партнерства є оборонна промисловість. Щодо цього напрямку співпраці індійський уряд підписав угоду з українським заводом “Антонов” на 500 мільйонів доларів на модернізацію понад 100 літаків типу АН-32. Дуже успішним проектом є співпраця з ПАТ “Київметробуд”, що будує метро в Делі. Також є чимало представництв вугільних компаній, які зацікавлені працювати в нашій країні. Надзвичайно плідна співпраця у виробництві добрив, адже Індія є одним із найбільших їх імпортерів у світі. А Україна — в свою чергу — є одним із найбільших експортерів соняшникової олії. Для прикладу, Індія імпортує майже 25 % цього продукту.

До того ж багато індійських компаній беруть участь в українських тендерах. Так, близько двох років тому одна з наших компаній виграла тендер на виробництво трансмісійних ліній на напрямку Рівне-Київ вартістю 120 мільйонів євро.

— Яку частину складає потік індійських товарів в Україну і яких саме?

— Індія відома як один із постачальників якісних ліків типу дженерік. Вже протягом кількох років країна посідає друге місце у світі за кількістю виробництва цих препаратів. Наприклад, за минулий рік Індія експортувала в Україну ліків на суму 325 мільйонів доларів. Стосовно ціни на медикаменти можна з упевненістю сказати, що український уряд заощаджує мільйони доларів, адже такі препарати в інших країнах коштують значно дорожче.

Якщо говорити про товари, які ми експортуємо у вашу державу, то це традиційні чай, кава, харчові сільськогосподарські культури, продукти харчування та елементи для машинобудування. Давно відома співпраця — постачання двигунів компанії Tata Motors для виробництва маршруток.

— В Києві існує невеличка громада бізнесменів з Індії. Чим займається це об’єднання?

— Більшу частину індійської спільноти в Україні складають представники фармацевтичних компаній. Їх настільки багато, що вони сформували окрему організацію — Асоціацію індійських фармацевтичних виробників в Україні (IPMA). Також є представники торговельних компаній та тих, що займаються хімічною промисловістю.

— Ви півтора року мешкаєте в українській столиці. Чи змінилась вона за цей час? Що вас найбільше вразило з цих змін?

— І справді, я в місті не так давно, але для мене цей час ділиться на два періоди — до проведення Євро-2012 й після нього. Після футбольного чемпіонату в столиці можна побачити якісні зміни, зокрема спостерігається очевидна модернізація інфраструктури. Мене особисто надзвичайно вражає й те, що сучасні будівлі гармонійно поєднуються зі старовинними й древніми спорудами. До того ж у місті надзвичайно красиві релігійно-культурні пам’ятки. Київ — зелене місто. Тут багато дерев — це дуже гарно.

— Як стверджують науковці, в українців та індусів є дуже багато спільного, і навіть обговорюється версія про спорідненість наших народів. Як ви ставитесь до цієї теорії?

— На жаль, я не досліджував цієї теми, але чув таку думку. Впевнений, що наші серця дійсно поєднані. Навіть історично всі факти підтверджують, що тут наявні традиційні зв’язки. Одним зі свідчень того, що ми схожі, є просто вражаюча любов українців до індійської культури. Адже вони настільки змогли перейняти її, що вважають своєю рідною й з особливою пристрастю ставляться до індійських танців. Наприклад, минулого року у вересні з нагоди святкування 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами в Національній музичній академії імені Чайковського відбувся фестиваль індійських танців, в якому взяли участь близько 250-ти українців, що виконували різноманітні індійські танці — класичні, народні, з елементами йоги та інші.

— Туристичний бізнес є однією з головних складових провідних економік світу. Скажіть, якими є його річні обсяги щодо наших двох країн?

— Кількість українців, які прагнуть відвідати Індію, за останні роки надзвичайно зросла. Здебільшого це туристи, але осіб, які їдуть у бізнесових справах, також побільшало — ми видаємо приблизно тисячу віз для службових поїздок і до 500 віз робочих. У 2009 році загалом охочих відвідати нашу країну ваших співвітчизників було приблизно 9 тисяч, а у 2012 році ця цифра досягла 22-х тисяч.

Із боку індійців цікавість до України також зростає, й ми можемо сказати, що минулого року сюди приїжджало багато бізнес-делегацій, зокрема члени Конфедерації індійських промисловців та Федерації торгово-промислових палат Індії, інші провідні індійські асоціації.

Стосовно туристів, то, на жаль, їхня кількість дуже мала, адже важко отримати українську візу. Навіть ті з індійців, які проживають у вашій країні по 8—10 років, теж стикаються з цією проблемою — вони також не можуть надіслати запрошення для своїх родичів та друзів. Ми вже обговорювали цю проблему з нашими колегами й у майбутньому працюватимемо над спрощенням процедури візового режиму для наших громадян.

— Нині в українських вишах навчається понад 3 тисячі студентів з Індії. Молоді люди здобувають медичний та інженерний фах. Як ви оцінюєте рівень нашої освіти?

— Дійсно, кількість наших студентів у ваших вишах вже сягає 3,5 тисячі, що свідчить про інтерес до освіти в Україні. Слушно зазначено, що здебільшого молоді люди здобувають медичний фах. Наприклад, в Луганському медичному університеті з 2 тисяч іноземних студентів навчається 1,5 тисячі моїх співвітчизників. Також наші студенти навчаються в Дніпропетровську, Запоріжжі, Чернівцях, Харкові та інших містах України. Якість освіти надзвичайно висока, й оплата за навчання набагато нижча, ніж це може бути в Індії. Що найголовніше, за останні два-три роки інтерес до навчання молодих людей в країні зріс, адже виші почали пропонувати курси англійською мовою.

Я думаю, що цифри з часом будуть змінюватися, бо ж ці люди після закінчення навчання знову колись повернуться до України — чи-то до друзів, чи просто захочуть відвідати студентські місця, а це надзвичайно позитивно впливає на наші двосторонні відносини.

— Посольство Індії в Україні часто організовує цікаві культурні заходи у Києві. Проведення яких мистецьких подій заплановано на 2013 рік?

— Одна із цікавинок, яку ми реалізували в минулому році і працюватимемо надалі в цьому напрямку, — в Інституті міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка було відкрито Центр індології. Планується, що сюди регулярно приїжджатимуть професори з відомих університетів Індії, які читатимуть лекції з різноманітних дисциплін та ознайомлять українців із сьогоденням нашої держави.

Днями відбулася науково-практична конференція у Всеукраїнській асоціації індологів, президентом якої є Ольга Лукаш. В заході взяли участь близько 30—35 учасників зі всієї України. До того ж ми плануємо проведення багатьох культурних заходів. Надзвичайно важливим фактом є те, що у 2013 році будуть проведені Дні української культури в Індії, а у 2014 — Дні індійської культури в Україні