Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова зустрілася з Послом Великобританії в Україні Саймоном Смітом.

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова зустрілася з Послом Великобританії в Україні Саймоном Смітом.

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова зустрілася з Послом Великобританії в Україні Саймоном Смітом.

Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні у своєму вступному слові запропонував українському міністру не говорити про загальні питання, оскільки вважає цей візит не лише дипломатичним, а й практичним. За його словами, британська місія в Україні з-поміж іншого опікується питаннями співпраці наших країн на фармацевтичному ринку. Безпосередньо інвестиціями, які вкладаються британськими компаніями в український фармацевтичний сектор. І його робота як посла, всіляко підтримувати такі інвестиції, особливо ті, що дозволяють Україні постійно знижувати рівень смертності. А це, як сказав Саймон Сміт, для будь-якого міністра охорони здоров’я, будь-якої країни, є великим викликом.

Раїса Богатирьова підтримала британського дипломата та зауважила, що саме у цьому напрямку сьогодні рухається українська медицина. Нині на урядовому рівні впроваджується Пілотний проект по частковому відшкодуванню вартості на ліки від гіпертонічної хвороби, який покликаний знизити рівень серцево-судинних захворювань і, як результат, рівень смертності. До речі, учасником цього проекту є і британські фармацевтичні компанії. Надалі загальнодержавні програми реімбурсації планується запровадити й по іншим напрямках, до яких також держава також буде залучати учасників фармацевтичного ринку на рівних умовах. Саме задля цього нині МОЗ України проводить активну роботу з гармонізації українського медичного законодавства до європейських норм.

Під час зустрічі директор компанії «AstraZeneca Україна» Ірина Панаріна запропонувала Міністру конкретні кроки для гармонізації українських норм до європейського законодавства в фармацевтичній сфері. Серед таких вона назвала, спрощення процедури реєстрації лікарських засобів, визнання європейського стандарту GMP на території України, спрощення контролю якості для ліків, вироблених у Євросоюзі та гармонізація законодавства по ліцензуванню імпорту. На її думку, запровадження таких норм прискорить доступ українців до якісних ліків та призведе до суттєвого здешевлення лікарських засобів, вироблених в Євросоюзі.

Окремо Ірина Панаріна поінформувала Міністра, що компанія «AstraZeneca Україна» спільно з українськими кардіологами планує започаткувати проект «Стоп інфаркт!», який направлений на зниження смертності від інфарктів. В рамках проекту планується запровадження нових клінічних протоколів, відповідне навчання лікарів, інформування громадян про причини виникнення інфарктів та їх профілактику.

Раїса Богатирьова підтримала ідею проекту та пропозиції бізнесу щодо змін у законодавстві. Міністр завірила британську сторону, що МОЗ України зацікавлене в зниженні цін на європейські ліки для українських громадян та проводитиме постійну роботу по адаптації українських медичних норм до стандартів, якості та процедур, які діють на території Євросоюзу.

«Ціна і якість ліків – це очевидна вигода, які відчуватимуть українці від співпраці з Євросоюзом» - резюмувала зустріч Раїса Богатирьова.

Прес-служба МОЗ України

Джерело: http://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20131010_d.html